BAKSO

Bahannya:
1 kg daging cincang lumat / kisar
2 biji telur ayam
300 gm tepung ubi/kanji


A
(kisar kering atau blender)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 camt lada sulah
2 camt garam atau secukup rasa


Cara membuat:
Campurkan bahan A, telur , tepung ubi dan daging kisar ke dalam mangkuk uli.

Masukkan 1 cawan air sejuk atau ketulan ais. Uli campuran tadi sehingga permukaannya rata dan lembut. Baling doh daging sambil uli untuk pastikan ia anjal.
Panaskan air hingga 60-70 cc kemudian tutup apinya. Bulatkan menggunakan sudu atau tangan mengikut saiz yang dikehendaki. Masukkan bebola ke dalam air panas tadi sehingga habis kesemuanya. Keluarkan.
Masakkan air hingga mendidih, masukkan bebola tunggu sehingga timbul, gunakan penapis dan keluarkan.

Sup

A
Bahan giling atau blender
Air rebusan tulang dan kaki ayam
4-5 biji bawang besar
4-5 ulas bawang putih
2.5cm/ 1 inci halia
2.5cm/1 inci lengkuas
3 batang serai
5-8 biji buah keras
sedikit minyak – lebih kurang 5 camb

B
3-4 batang kayu manis
3 bunga lawang
5 bunga cengkih
5 buah pelaga

C
1 ½ camt serbuk jintan halus
1 ½ camt serbuk jintan kasar
2 camt serbuk ketumbar
4 camb serbuk sup
serbuk lada sulah secukup rasa
gula pengganti perasa
garam secukup rasa


Bahan Hiasan:
Tauge - dicelur,
Daun sup dan daun bawang - dihiris halus
Bawang Goreng

Cara membuat:
Sediakan periuk besar yang boleh muatkan 1hingga 2 ekor ayam. Tumiskan bahan B menggunakan api kecil – hingga naik aroma. Kemudian masukkan bahan A dan B, kacaukan sebentar dalam 5 minit. Masak hingga mendidih dan pastikan kaki ayam tadi sudah empuk. Masukkan mi kuning atau bihun kedalam mangkuk, tuangkan kuah kemudian masukkan bahan hiasan seperti diatas. Hidangkan dengan sambal kicap.


p/s: Sambal kicap yang sama dimakan bersama soto.