SATE BONDA


bahannya:
4 kg Daging, ayam- dipotong dadu yang tebalnya 7 mm.

A
2 camt ketumbar biji
1 1/2 camt jintan halus
1 1/2 camt jintan kasar
( goreng di atas kuali dengan api yang kecil. Kacau jangan berhenti sehinggalah berwarna kuning keemasan dan naik aromanya. Keluarkan tumbuk sambil geselkan pada lesung sehingga lumat.)

B
Bahan giling:
3-5 batang serai
2 inci lengkuas
2 inci halia
4-5 ulas bawang putih
1-2 biji bawang besar
nota: jika tidak ada batu giling, boleh menggunakan pengisar kering. Pastikan ia betul-betul halus. Tidak boleh menggunakan blender biasa.

C
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
1 cawan gula merah- pekat
Cara penyediaan:
Satukan semua bahan A, B dan C serta daging yang di potong nipis. Perapkan sekurang-kurangnya 4 jam. Cucukkan daging pada lidi 4-5 keping daging. Boleh terus di bakar atau di goreng. Jika hendak goreng, pastikan 20 batang sate diikat getah pada hujung lidi kemudian di goreng deep fry

KUAH SATE
bahannya:
1 kg kacang tanah-di goreng tanpa minyak dan buangkan kulit.

A
20-25 batang cili kering
3-4 batang serai
1 inci lengkuas
1 inci halia
3-4 biji bawang besar
4-5 ulas bawang kecil
6-8 biji buah keras
Minyak untuk menumis
4-5 camb Kerisik
3-4 asam keping/asam gelugor

B
2 camt ketumbar biji
1 1/2 camt jintan halus
1 1/2 camt jintan kasar
nota: cara penyediaan seperti di atas.

C
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
1-1 1/2 cawan gula merah-pekat( pastikan kuah kelihatan coklat pekat)
Cara membuat:
Tumiskan Bahan A hingga terbit minyak. Pastikan jangan menggunakan minyak yang banyak kerana kacang tanah akan mengeluarkan minyak.
Masukkan kacang dan air secukupnya serta asam keping dan kerisik.
Masak dalam api sederhana, kacau jangan berhenti sehingga mendidih.
Masukkan bahan C, pastikan secukup rasa dan jika kuah menjadi pekat pastikan ditambah air.

p/s: Setelah sejuk kuah akan menjadi lagi pekat.